Produkowana w Polsce śruta poekstrakcyjna i makuch rzepakowy pochodzą z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzn. niskoerukowego i o obniżonej zawartości glukozynolanów (najniższa wartość spośród krajów UE). Fakt ten jest osiągnięciem na skalę światową polskich naukowców i hodowców, dzięki czemu śruta rzepakowa cieszy się dobrą renomą na rynkach zagranicznych.

Śruta sojowa

Śruta sojowa stanowi najcenniejsze źródło białka roślinnego. Dzięki swojej przyswajalności bardzo korzystnie wpływa na rozwój i zdrowotność stada. Ponadto, stosujący produkt hodowcy są świadkami dynamicznego przyrostu masy zwierząt, już po kilku tygodniach stosowania. Produkt zawiera wiele cennych witamin i substancji wspomagających ich przyswajanie, dzięki czemu poprawie ulega również zdrowość stada. Stosowanie śruty sojowej niesie za sobą również oszczędności – pasza cechuje się wysoką strawnością.

Śruta słonecznikowa

Śruta słonecznikowa to znakomity sposób na uzupełnienie białka w paszy. Dla przeżuwaczy stanowi cenne źródło białka palonego w żwaczu, wpływającego na wyższy poziom mocznika w mleku, poprawia rozród oraz zwiększa pasaż białka mikrobiologicznego. Jest wyjątkowo smakowita, aromatyczna i chętnie pobierana przez zwierzęta. Producentom trzody chlewnej przyda się jako komponent białkowy, ale również cenne źródło włókna dla loch karmiących i starszych tuczników. Może być również z powodzeniem stosowana w dawkach pokarmowych dla drobiu, ze szczególnym uwzględnieniem kaczek i gęsi. Dostępna również w formie peletu.

Śruta rzepakowa

Śruta rzepakowa to idealne rozwiązanie dla hodowców drobiu, oraz trzody którym zależy na obniżeniu kosztów produkcji. Stanowi stosunkowo bogate źródło białka w atrakcyjnej cenie. Szczególnie atrakcyjnie wygląda relacja ilości białka do ceny surowca.

Makuch rzepakowy

Makuch rzepakowy jest doskonałym źródłem zarówno białka, jak i energii. Zawiera przeciętnie 34-35 proc białka bogatego w aminokwasy siarkowe: metioninę i cystynę. Z kolei wysoka zawartość tłuszczu (9-10 proc.), sprawia, że jest on także doskonałym komponentem energetycznym pasz.

Wysłodki suszone

Wysłodki buraczane w największym stopniu składają się z węglowodanów. W dużej ilości są to polisacharydy strukturalne takie jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny. Pektyny są fermentowane w żwaczu szybciej niż celuloza czy hemiceluloza, ale wolniej niż skrobia. Dzięki temu wysłodki nie stanowią zagrożenia subkliniczną kwasicą żwacza, a dostarczają stosunkowo szybkiej energii dla bakterii w żwaczu. Zawartość włókna w wysłodkach stanowi około 21%. Dodatkowo znajdują się w nich niewielkie ilości tłuszczu, oraz znikome fosforu i sodu, przy stosunkowo wysokiej zawartości wapnia. Wysłodki buraczane są dość bogate w lizynę. Niewielka ilość cukru pozostająca w wysłodkach pomaga we właściwym przebiegu zakiszania.

DDGS - susz kukurydziany (zwrówno GMO jak i NON GMO)

Susz wywarowy kukurydziany DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles) powstaje podczas produkcji Bioetanolu. Komponent ten jest źródłem łatwostrawnego białka (ok. 50% białka trawionego poza żwaczem u bydła) oraz włókna, co pozwala za pomocą odpowiednio zbilansowanej dawki żywieniowej na osiąganie znacznych przyrostów, a także wysokich wydajności i parametrów mleka.

Świetna alternatywa dla pasz treściwych. Produkt ten nadaje się dla wszystkich grup zwierząt a jego zapach zachęca je do lepszego pobierania paszy.

Mączka rybna

Mączka rybna stanowi źródło bardzo cennego, wysokostrawnego białka (aż do 90%!). Jest ważnym elementem paszy, dlatego nasza firma przykłada dużą wagę do jej sprzedaży. Nasz produkt wyróżnia doskonała wartość odżywcza, wysoka zawartość takich aminokwasów, jak lizyna, metionina, treonina.

Stosowanie mączki rybnej niesie za sobą wiele korzyści. Stanowi przede wszystkim o lepszym wykorzystaniu paszy przez hodowane zwierzęta. Zbadanym i zweryfikowanym efektem stosowania naszej paszy jest przede wszystkim wysokie tempo wzrostu zwierząt a także automatycznie większe przyrosty zwierząt. Co więcej, mączka rybna gwarantuje lepszy smak paszy, dzięki czemu pasza jest chętniej zjadana przez zwierzęta. A przy tym nasi hodowcy dostrzegają zauważalnie niższe zużycie stosowanej paszy. Jak więc widzimy, zastosowanie mączki rybnej niesie za sobą same korzyści a jej koszt szybko się zwraca.

Vilosoy

Wysoko strawny koncentrat białka sojowego dla optymalnego karmienia młodych zwierząt (52,5% zwartości białka)

Zawartość składników pokarmowych, %

Sucha masa 93,5
Popiół surowy 6,7
Tłuszcz surowy 2,2
Białko surowe 52,5
Włókno surowe 3,2

Składniki mineralne g/kg

Wapń (Ca) 2,5
Fosfor (P) 7
Sód (Na) 0,4
Magnez (Mg) 3,6

Aminokwasy g/kg

Białko strawne 498,8
Lizyna 32
Lizyna strawna 30,7
Metionina 6,8
Metionina strawna 6,6
Metionina+cystyna 14,2
Met.+Cystyna strawna 13,4
Treonina 20,5
Treonina strawna 18,9
Tryptofan 6,8
Tryptofan strawny 6,4
Isoleucyna 25,2
Isoleucyna strawna 24,2
Leucyna 41
Leucyna strawna 38,9
Walina 27,3
Walina strawna 25,7
Fenyloalanina 26,3
Fenyloalanina strawna 24,9
Fenylal+Tyrosin 46,7
Fenyloal+Tyrozyna strawna 44
Histydyna 14,2
Histydyna strawna 13,1

Agrowit - Hurtownia Dodatków Paszowych

Przedsiębiorstwo AGROWIT powstało w 1993 roku w Pomarzanach koło Kutna, gdzie obecnie mieści się centrala firmy. Jesteśmy firmą rodzinną, znaną na polskim rynku jako solidny dystrybutor surowców i dodatków do produkcji wszystkich rodzajów pasz, preparatów mlekozastępczych, oraz koncentratów.

Kontakt - Centrala

Pomarzany 38

99-340 Krośniewice

Telefon: +48 (24) 252 43 85
Fax: +48 (24) 252 30 71

Kontakt - Piotrków Tryb.

ul. Gliniana 6

97-300 Piotrków Trybunalski

Telefon: +48 (44) 647 25 66
Fax: +48 (44) 647 25 66

Kontakt - Pomorze

Nowe Polaszki 54

83-433 Stare Polaszki

Telefon: +48 (58) 687 61 05
Fax: +48 (58) 687 61 05