Witajcie w AGROWIT
MPU: Specjamixy
Firma AGROWIT posiada szeroką ofertę mieszanek mineralno – witaminowych (ulotka) dla krów mlecznych, cieląt i młodzieży hodowlanej oraz bydła opasowego. Dzięki doskonale dobranym poziomom komponentów w/w produkty zapewniają:
- poprawę jakości mleka poprzez obniżenie komórek somatycznych,
- poprawę wydajności mlecznej,
- ochronę zdrowotną przeciwko ketozie i kwasicom,
- poprawę parametrów rozrodu,
- ochronę przed chorobami skóry i racic,
- zapobieganie zapaleniom wymienia,
- zapewnienie prawidłowego rozwoju młodych organizmów
Preparaty mlekozastepcze dla cieląt pasze pełnoporcjowe
Preparaty mlekozastępcze pozwalają na całkowite zastąpienie mleka w odchowie cieląt. Zapewniają prawidłowy rozwój zwierząt już od pierwszych dni życia prowadzą do uzyskania zdrowej i wydajnej hodowli w przyszłości.
Zalety preparatów mlekozastępczych dla cieląt:
- optymalny skład ilościowy i jakościowy umożliwiający prawidłowy odchów cieląt,
- chętnie pobierane przez cielęta,
- zawierają dodatek probiotyku wspomagającego i optymalizującego trawienie enzymatyczne oraz optymalizujący florę bakteryjną przewodu pokarmowego,
- zawierają dodatek substancji zakwaszających ograniczających występowanie biegunek
Anty - Somatik
- niezwykle precyzyjna i opłacalna forma żywienia mineralno – witaminowego,
- zoptymalizowany skład,
- wyjątkowo skuteczne połączenie organicznych i mineralnych form mikroelementów,
- zwielokrotniona siła rażenia chelatów i fitobiotyków.
Drożdże paszowe
Zalety stosowania dodatku drożdży paszowych:
- lepsza przyswajalność paszy,
- obniżenie ilości zaburzeń w procesie trawienia,
- regulacja równowagi fizjologicznej jelit,
- stabilizacja gospodarki kwasowej żołądka i jelit,
- zwiększone pobranie paszy,
- lepszy rozkład włókien naturalnych,
- podwyższenie płodności,
- zdrowy rozwój racic i kopyt.
Skład Chemiczny
Sucha masa | 93,93% |
Popiół surowy | 4,64% |
Substancje organiczne | 87,61% |
Zawartość białka ogólnego | 48-49% |
Zawartość tłuszczu surowego | 3,44% |
Włókno surowe | 7,17% |
Bezazotowe wyciągowe | 29,57% |
Ketowit preparat wysoko-energetyczny dla przeżuwaczy
Zawarty w nim glikol propynelowy jest substancją szybko wchłanianą z przewodu pokarmowego i dzięki swym właściwościom zapobiega powstawaniu ciał ketonowych powodujących występowanie ketozy, szczególnie u krów wysokowydajnych – ulotka.
Sól lizawka i sól kamienna
Lizawki stanowią dla zwierząt źródło łatwo przyswajalnego sodu i chloru. Zwierzęta, ze względu na wysoką zawartość potasu w paszach objętościowych i ziarnie zbóż, przy niskiej zawartości sodu, posiadają deficyt pokarmowy sodu i chloru. Na deficyt ten narażone są głównie zwierzęta w okresie intensywnego wzrostu. Oba jony niezbędne są dla utrzymania równowagi jonowej płynów ustrojowych zwierząt. Lizawki te są dedykowane zwierzętom o dużej wydajności lub poddawanym dużemu wysiłkowi fizycznemu. Intensywna produkcja zwierzęca powoduje wzrost zapotrzebowania organizmu zwierząt w składniki mineralne, których dostęp nie zawsze jesteśmy w stanie zapewnić w paszach w odpowiednich ilościach. Zastosowanie lizawek solnych umożliwia zwierzęciu intuicyjnie ich pobieranie w zależności od potrzeb, w odpowiednich ilościach z zawartości lizawki. Jednocześnie skarmianie mieszankami mineralnymi lub mineralno – witaminowymi nie stanowi przeciwwskazania dla skarmiania lizawkami solnymi – ulotka.
Kwaśny węglan sodu
Kwaśny węglan sodu (soda paszowa) to dodatek paszowy, który może być stosowany u wszystkich grup zwierząt gospodarskich. Szersze zastosowanie ma w żywieniu bydła, zwłaszcza krów o wysokiej wydajności mlecznej. Dawki pokarmowe z dużym udziałem pasz treściwych mogą zwiększać ryzyko problemów związanych z zakwaszeniem przewodu pokarmowego bydła. Zmiany odczynu płynu żwaczowego negatywnie wpływają na parametry produkcyjne i zdrowie zwierząt. By zapobiegać schorzeniom metabolicznym, takim jak kwasica, należy stosować środki buforujące, jednym z nich jest kwaśny węglan sodu. Sód pozwala również minimalizować skutki stresu cieplnego u zwierząt.
Korzyści:
- sód łagodzi skutki stresu cieplnego,
- poziom sodu wpływa na wykorzystanie białka i energii w paszy, co przekłada się na wzrost i rozwój zwierząt,
- u niosek korzystnie wpływa na nieśność,
- bufor – kwaśny węglan sodu działa neutralizująco na niskie pH treści żwacza, zmniejszając ryzyko wystąpienia kwasicy u krów mlecznych,
- stabilizuje środowisko układu trawiennego, stwarzając optymalne warunki do rozwoju mikroorganizmów żwaczowych u bydła.
Roślinny tłuszcz chroniony
Żywienie energetyczne krów nabiera szczególnego znaczenia w okresie wczesnej laktacji. Ujemny bilans energii w tym czasie wywołuje szereg niepożądanych skutków: zmniejszenie wydajności mleka i białka w mleku nadmierna utrata masy ciała choroby i zaburzenia metaboliczne zaburzenia w rozrodzie. Zastosowanie w dawce tłuszczy chronionych nieulegających degradacji w żwaczu pomaga zmniejszyć deficyt energetyczny krów w okresie okołoporodowym oraz pozytywnie wpływa na rozród i stymuluje zwierzęta do szybkiego osiągnięcia szczytu laktacji.
Suszone wysłodki buraczane, melasowane i zwykłe
Wysłodki buraczane zawierają znaczne ilości pektyn i łatwo strawnego włókna będących doskonałym źródłem energii. Skarmianie pozwala na utrzymanie prawidłowego pH w żwaczu, niezbędnego tak dla bakterii, znajdujących się w nim, jak i dla samej krowy. Dzięki takiemu oddziaływaniu na środowisko żwacza krowa może pobierać więcej suchej masy niż w sytuacji skarmiania zbliżonych ilościowo dawek pasz treściwych.
Zalety stosowania:
- źródło stabilnej energii w dawce pokarmowej,
- pozwalają na urozmaicenie dawki pokarmowej,
- znakomite w żywieniu letnim i gdy kiszonka z traw przewiędniętych jest paszą podstawową,
- mniej kwasicogenne niż pasze zbożowe,
- pomagają poprawić status energetyczny krów w szczycie laktacji.